Tymián celý

35 220 

jednodruhové koření

Katalogové číslo: - Kategorie:

Popis

Tymián je neopadavý polokeřík kobercovitého vzrůstu, vysoký 10 – 40 cm, listy úzké, tmavozelené, na okraji podvinuté.

Použití tymiánu v kuchyni:

S oblibou je tymián přidáván do tučných jídel, jelikož povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Hodí se téměř ke všem masům, dušeným či pečeným, k rybám, omáčkám a marinádám. Tymián nesmí chybět v játrovkách, v játrových knedlíčcích, ale ani v pizzách, lasagních či raviolách. Tymiánový čaj patří k nejlepším prostředkům na dávivý kašel. Jeho silice mají neobyčejně velkou desinfekční sílu a uvolňují hleny, dokonce i hluboce rozvětvených průduškách. Vůně tymiánu je aromatická, chuť ostrá a lehce hořká.

Tymián je aromatická bylina s intenzivní chutí a vůní, která se často používá v kuchyni pro své kořeněné a bylinné aroma. Existuje několik druhů tymiánu, ale nejběžnější v kulinářském použití je tymián obecný (Thymus vulgaris). Zde je několik způsobů, jak lze tymián využít v kuchyni:

  1. Koření pro masová jídla: Tymián se často používá jako koření pro pečené nebo grilované maso, jako jsou kuře, hovězí nebo vepřové. Může být použit čerstvý nebo sušený a přidává pokrmu jemnou a aromatickou chuť.
  2. Bylinkové máslo: Čerstvý tymián můžete smíchat s máslem a použít jako bylinkové máslo na pečené brambory, pečené ryby nebo steak.
  3. Omáčky a polévky: Tymián je skvělým přídavkem do omáček a polévek. Může být použit čerstvý nebo sušený a dodává pokrmům bohatou a kořeněnou chuť.
  4. Dochucení zeleniny: Tymián může být přidán k vařené nebo pečené zelenině, jako jsou brambory, mrkev, dýně nebo cuketa, pro zvýraznění jejich přirozené chuti.
  5. Příprava marinád: Tymián může být součástí marinád pro maso nebo zeleninu. Spolu s dalšími bylinkami a kořením dodá pokrmu bohatou chuť a aroma.
  6. Pečení: Můžete přidat tymián do pečených pokrmů, jako jsou chleby, pizzy nebo sušenky, pro zvýraznění jejich chuti.
  7. Bylinkové octy a oleje: Čerstvý tymián můžete umístit do octu nebo olivového oleje a nechat ho louhovat, čímž vytvoříte bylinkový ocet nebo olej, který můžete použít v různých receptech.

Tymián je všestranná bylina, která může přidat do jídel bohatou chuť a vůni. Můžete ho používat jak čerstvý, tak sušený, v závislosti na dostupnosti a vašich preferencích.

Balení gastro koření tymián pro velkoobchod

Nabízíme výhodné balení při odběru gastro koření tymián (velkoobchodního balení badyánu). Pro veškeré gastro provozy jsme připraveni dodat kvalitní kořenící směs, jednodruhové koření ve větším množství.

obchodní název a adresa provozovatele potravinářského podniku
Vladímíra Samková, Sídlo: Rasošky 61, 552 21 Rasošky, IČO 72884037

 

 

Další informace

Hmotnost

30 g, 250 g, 500 g, 1 kg